بررسی دیدگاه مقام معظم رهبری در مسئله توحید
مقاله پژوهشی پایه 5 طلبه محقق حضرت حجت الاسلام والمسلیمن مهدی قنبری
بررسی دیدگاه مقام معظم رهبری در مسئله توحید
چکیده:
با توجه به اینکه هرمسلمان شیعه اثنا عشری اهل علم درمورد توحید،اطلاعات و برهان هایی دارد؛اما مسئله توحید که ازمسائل بسیارمهم اصول دین می باشد به دیدگاه جایگاه عملی بودن این مفهوم پرداخته نشده است.پس این مطالعه که با روش توصیفی- قرآنی می باشد به جهت آنکه ابعاد وتوضیح مسئله توحید به شیوه دیدگاه عملی به این مساله می پردازد. این دیدگاه ازنظرفقیه عالیقدروجامعه ساز آیت الله سید علی خامنه ای (حفظه الله) بااشرافیت کامل ایشان نسبت به مبانی اصول و فروع شریعت مقدس و با دیدگاه زمینه ساز بودن جامعه ای توحیدی که با ظهورآخرین حجت خدا حضرت بقیه الله الاعظم (روحی و ارواح العالمین له الفداء) محقق می شود،می باشد.یکی از ارکان دیدگاه عالم جلیل القدر این است که جمیع گزاره های دینی ما صرف یک تئوری نظری نیست ،بلکه جنبه و رویکرد اجتماعی وعملی را دارا می باشد.روح توحید ومفهوم باطنی آن میخواهد نفی عبودیت واطاعت ازغیرخدا بکند وهرآنچه که مقرب خداوند متعال است را به جمیع شئونات زندگی رنگ ببخشد و به عباراتی میخواهد تبعیت محض ازذات مقدس پروردگارعالم نیز داشته باشد وهرآنچه که ما سوی الله است را از جهتی شرک به ذات مقدس وی بداند. با این نوع دیدگاه به توحید می توان از نفوذ واستسمار بیگانه وهمچنین جلوگیری ازاین نوع تفکراستکباری که درزمان های مختلف با بسترهای مختلف وبا انگیزه تسلط برجهان اسلام واستفاده ازمنافع ملی آن ها،مبنی برجدایی دین ازسیاست دم می زدند و دین را ناقص به مردم معرفی می کردند،مبارزه،وحقیقت دین را به مردم معرفی می کند.
مقدمه
تبیین ضرورت جایگاه اصول دین پرواضح می باشد که مراجع محترم شیعه، تقلید دراصول دین را حرام دانسته و برهرمکلفی دستور به تعمق براصول دین می دهند ودراصول دین به فرمایش بزرگان،تمامی اعتقادات ما سرمنشا درتوحید دارد؛لذا با توجه به این مسئله مهم دراین پژوهش برآنم، ظاهروباطن توحید را ازدیدگاه مقام معظم رهبری که با تکیه برمباحث قرآن و روایت می باشد را تبیین بنمایم. با بیان کردن این مسئله بصورت صحیح می توان خدمت بزرگی به جهان اسلام نیزصورت بگیرد که یکی از آن اهداف،طریقه درست معرفی کردن دین مبین اسلام می باشد وهمچنین جلوگیری ازاعمال قدرت، قدرتمندان مستکبرعالم برسرمظلومان مسلمان و زمینه ساز بودن استقرار حکومت سراسر خدایی حضرت ولی عصر(عجل الله تعالی فرجه الشریف) برعالم و مستقرشدن قانون خدا برعالم هستی نیز می باشد.
پیشینه مطالعه درمسئله توحید نظری وعملی و اینگونه دیدگاه هایی که به تمامی معارف دینی صرفا یک نگاه نظری ندارند، بلکه مضاف بر تقریر ذهنی آن مسئله با دغدغه مندی اجرایی شدن معارف دینی مبتنی برتحقق یافتن جامعه توحیدی خط فکری خود را ریل گذاری نیز میکنند. کتاب ” روح توحید نفی عبودیت غیر خدا ” که توسط مقام معظم رهبری نگاشته شده را از آن جمله می باشد. این کتاب به طوردقیق طرح مسئله و به صورت اجمال گزاره های مورد ارتباط را عنوان نموده است. در میان متفکران انقلاب اسلامی مرحوم علامه شهید مطهری (قدس سره) با این خط فکری ایراد سخن فرموده اند که اکنون به عنوان کتاب” خدا دراندیشه انسان “جمع آوری شده است. اکنون درنگارش پیش رو سعی می کنم تا در وسعت یک مقاله،طرح مسئله این نوع دیدگاه اجتماعی به توحید را طرح بکنم.وجه تمیزمیان این نوشتار نسبت به آثار مشابه اینگونه می باشد که گزاره های قرآنی و روایی مورد ربط با مسئله را به تفصیل و پیوسته در وسعت یک مقاله شرح بدهم.
با توجه به مشکلات اجتماعی جهان اسلام و مورد ستم واقع شدن مسلمانان جهان توسط مستکبران عالم و محروم نمودن مسلمانان ازبدیهی ترین حق هرانسان که حق حیات و تصرف درآنچه که در تملیک به حق آن ها نیز می باشد؛ با توجه به زیادی خواهی مستکبران و نژاد پرستی آن ها امروزه دراین دوران شاهد جنایت صهیونیسم برمردم مسلمان وبی دفاع غزه نیزهستیم که با خرابی و ویرانی سرزمین های مسلمان نشین که مطابق آمار سازمان ملل39میلیون تن آوار ازمنزل های مسکونی درست کرد. (سایت باشگاه خبرنگاران جوان،29خرداد1403) وکشتار بیمارستان المَعْمَدانی حمله هوایی اسرائیل در ۲۵ مهر ۱۴۰۲ش (۱۷ اکتبر ۲۰۲۳م) به بیمارستانی درغَزه که منجر به کشتهشدن بیش از ۵۰۰ غیرنظامی شد. به گفته سخنگوی وزارت بهداشت فلسطین در غزه، بیشتر قربانیان زن و کودک بودند(سایت ویکی شیعه). با توجه به این نوع دیدگاه نسبت به توحید می توان ضروری بودن این مسئله را درک کرد و با این نوع تفکردرمقابل شرک حقیقی یعنی استکبار جهانی قد علم کرد.
هدف ازاین نوشتار تبیین جایگاه حقیقی و باطن توحید بوده است و به همین جهت به دنبال دستیابی به پاسخ مناسبی برای یک پرسش اصلی و چند پرسش فرعی می باشد.پرسش اصلی این است که باطن توحید به معنای واقعی کلمه چیست؟.پرسش های فرعی عبارت اند ازآیا حقیقت توحید فقط به یک مفهوم نظری خلاصه می شود و یا این مفاهیم و معارف اسلام، می توان درزندگی پیروانش تاثیر نیز داشته باشد؟اقسام توحید چیست ؟آیا بدرستی این فرمایش بزرگان صحیح است که تمام سر منشا اعتقادات ما در توحید است ؟اگر صحیح است چگونه می تواند یک مفهوم نظری برای پیروان خودش در دنیا و آخرت مفید فایده قرار بگیرد؟. نگارنده برای پاسخ به سوالات مذکور با مانع خاصی مواجه نبوده است. مقاله حاضر یک کار مطالعاتی می باشد.منابع مطالعه عموما متن قرآن وحدیث وبعضا سخنرانی وکتب اندیشمندان انقلاب اسلامی است.بنابراین روش مقاله را باید قرآنی – روایی به حساب آورد.
برای دانلود فایل مقاله با موضوع «بررسی دیدگاه مقام معظم رهبری در مسئله توحید» بر روی آیکون زیر کلیک کنید: